Vabatahtlikud loovad merepäästerühma – Lääne Elu 17.07.2010

Lääne–Eesti vabatahtliku reservpäästerühma juurde on loomisel merepäästerühm.

„Vajaduse merepäästerühma järele tingis suur mereõnnetuste arv Läänemaa rannikul,” ütles Läänemaa päästeosakonna juhataja Andres Liiv. Tema sõnul, on eri grupid ühtse süsteemi vajalikkusest rääkinud juba ligi poolteist aastat ja nüüd võttis rühma loomise initsiatiivi Lääne–Eesti vabatahtlik reservpäästerühm. Ka mujal riikides tegelevad selliste päästetöödega vabatahtlikud organisatsioonid.

Seni on hättasattunuile appi läinud piirivalve, kellele on seadusega pandud kohustus inimesi mereõnnetuste korral päästa. Madalikule sattunud jahtide lahtitõmbamine, kui inimelu ohus ei ole, pole aga otseselt piirivalve ülesanne.

Grand Holm Marina sadama kapteni Valdo Kivi sõnul on ta vajadusel käinud hätta sattunud alustel abiks või neid lahti tõmbamas. „Üksi appi minnes võib päästja ise hätta sattuda ja seda on mõnel pool ka juhtunud,” ütles ta. Seepärast peaks merepäästerühm tagama, et vajadusel saaks välja sõita kaks või kolm inimest.

Vajadust merepääste järele on peale Haapsalu isegi rohkem Dirhami–Nõva ja Virtsu piirkonnas, kuhu abi jõudmine võtab palju aega.

Merepäästevarustus on kallis, praegu püütakse hakkama saada seniste vahenditega. Rühma töögrupi eestvedaja Ahti Oleski sõnul on esimene ülesanne koondada teave paatide ja paadiomanike kohta, kes on nõus kaasa lööma.

Esialgu tegutseb merepäästerühm Grand Holm Marina sadama baasil, praktilistes küsimustes tehakse koostööd Eesti vabatahtliku mere– ja järvepäästega.

MTÜ Lääne–Eesti vabatahtliku reservpäästerühma üks esimesi ülesandeid on osaleda augustis peetaval suurõppusel.

- Kaire Reiljan, Lääne Elu 17.07.2010

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>