Vabatahtlikud osalevad merepäästes

Juuni lõpust on merehädaliste päästmisel valmis abi osutama vabatahtlik merepäästerühm Haapsalust.

Merepäästerühma ühe eestvedaja Ahti Oleski sõnul tulevad vabatahtlikud päästjad appi juhtudel, mil piirivalvel pole kohustust reageerida. Piirivalve ülesanne on päästa merel ohtu sattunud inimelusid, kuid kütust selle lõppemise korral viima või aluseid madalikult lahti tõmbama pole nad kohustatud.

Vabatahtlikus merepäästerühmas on kümmekond inimest, kes nädalaste valvekordadega on valmis reageerima veerand tunni jooksul. Kriminaalpolitseiniku leiba teeniva Oleski sõnul on paljud neist politsei ja piirivalvega seotud inimesed, kellel on võimalik oma tegemisi valvesoleku järgi sättida.

„Meil on ka tsiviilinimesi, aga kui nad on koolitused läbi käinud ja rühma püsima jäänud, võime neis kindel olla,” lisas ta.

Oleski sõnul on rühma liikmeid peale Haapsalu ka Nõval ja Virtsus. „Seal on meie võimekus veel kasin,” ütles Olesk. Vabatahtlikud päästjad tegutsevad Grand Holm Marina sadamas ja kasutavad väljakutsetele minnes sadama paati.

Oleski sõnul pole paari esimese nädala jooksul veel väljasõite olnud. Merepäästerühma kontaktandmed on edastatud merepäästekeskusele ja kohalik piirivalve on rühma tegevusest teadlik.

Lääne–Eesti vabatahtliku reservpäästerühma all tegutsev merepäästerühm loodi läinud suvel. Sügisel tegid huvilised läbi pinnaltpäästekoolituse.

Oleski sõnul on rühma järgmine eesmärk tõsta kohapealset võimekust, mis tähendaks uue meresõiduvahendi ja lisavarustuse hankimist. Edasi tuleks laiendada tegevust Virtsu ja Nõva kanti, et kogu Läänemaa rannik oleks vabatahtlike päästjatega kaetud.

Kaire Reiljan, ilmunud Lääne Elus 07.07.2011

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*

Saad kasutada järgmisi HTML-i märgendeid ja atribuute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>